Повече хора с трайни увреждания ще получават пожизнен ТЕЛК. Това се

...
Повече хора с трайни увреждания ще получават пожизнен ТЕЛК. Това се
Коментари Харесай

Повече хора с трайни увреждания ще получават пожизнен ТЕЛК

Повече хора с трайни увреждания ще получават доживотен ТЕЛК. Това се случва с промени в Наредбата за здравната експертиза, които предлага здравното министерство.

Промените бяха показани от служебния здравен министър Стойчо Кацаров по време на изключително съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие. Според настоящите сега правила хората с окончателни и необратими болести получават доживотен ТЕЛК. Ако имат и други болести обаче минават от време на време на преосвидетелстване. С препоръчаните промени се предлага разширение на групата, която получава пожизнено решение за трайна нетрудоспособност, като се включват още болести.

Здравният министър даде образец с хората с онкологични болести, които след петата година от болестта получават 50% ТЕЛК, само че минават от време на време на комисия. Сега те ще получават доживотен ТЕЛК. Така ще е и при хората с диабет.

Ако обаче хората имат и други болести, с изключение на дефинитивното, ще могат по тяхно предпочитание да се преосвидетелстват, когато пожелаят. Причината е, че останалите им болести могат да търпят смяна и надлежно това да води до смяна в % на типа и степента на увреждането или на трайно понижената продуктивност.

По оценка на здравния министър с препоръчаните промени за над 100 болести ще се дава пожизнено решение за инвалидна пенсия.

Промяната визира хиляди българи.

Работодателските организации в Националния съвет за тристранно сътрудничество подкрепиха предлагането. От КНСБ и КТ " Подкрепа " се въздържаха, тъй като още не са се срещнали с предлагането на здравното министерство. То ще бъде изпратено на обществените сътрудници след края изключителното съвещание. Очаква се още в сряда смяната да влезе за гласоподаване в Министерския съвет.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР